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New IRS guidance on per diem expense reimbursement arrangements

The Internal Revenue Service (IRS) published Revenue Ruling 2006-56, which
reminds employers about the need to properly track the amount of expense
reimbursement allowances paid to employees on a per diem basis. Generally,
employers may reimburse employees for substantiated business expenses without
subjecting the reimbursements to income tax or employment tax. For
reimbursements of expenses for meals and other incidentals associated with business
travel, employees may instead receive an excludable allowance for each day of travel
up to the federal per diem rates without having to substantiate the amounts of the
expenses. If, however, an employer pays an expense allowance that exceeds the
federal per diem rates, the excess amounts are subject to income and employment
taxes if they are not repaid to the employer, unless the employee actually
substantiates all of the expenses covered by the per diem allowance. Thus, a per diem
allowance arrangement that fails to track the excess amounts and does not include
the unsubstantiated, unrepaid excess amounts in the employee’s taxable income will
cause the full amount of the allowances paid under the arrangement to be subject to

tax, not just the excess amounts.

Revenue Ruling 2006-56 is effective immediately. However, the IRS is instructing its
agents, in the absence of intentional noncompliance, not to apply the results under
Revenue Ruling 2006-56 for taxable periods ending before 2007 so that employers
have additional time to make changes or adjust their systems to track excess

allowances correctly.

IRS issues more 2007 adjustments
The IRS has published two revenue procedures that provide cost-of-living

adjustments to various limits and allowances.

Revenue Procedure 2006-49 includes the new 2007 rate for optional standard
mileage rates for the business use of cars, including vans, pickups, and panel trucks.
Beginning in 2007, the new standard rates are 48.5 cents per business mile, 20 cents
per mile for medical or moving mileage, and 14 cents per mile driven in service of
charitable organizations. These rates may be used in lieu of an actual allowable

expense incurred in the use of a car.
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Revenue Procedure 2006-53 sets 2007 dollar limits for maximum contributions to health savings accounts (HSAs),
minimum deductible and maximum out-of-pocket thresholds for related high-deductible health plans (HDHPs), and
monthly limits for transportation fringe benefits. Annual HSA contribution limits have been increased for 2007 to $2,850
for individual-only HDHP coverage and $5,650 for family coverage. The related HDHP minimum deductible and maximum
out-of-pocket limits have been increased in 2007 to $1,100/$5,500 for individual-only coverage and $2,200/$11,000 for
family coverage. In order to qualify for making HSA contributions, the minimum deductible is the lowest deductible an
HDHP can have, and the maximum out-of-pocket is the most the HDHP can require the covered individual or family to
pay for covered medical expenses. For qualified transportation fringe benefits, the 2007 monthly limit for tax-free parking
benefits is raised to $215, and the maximum for transit passes and van pooling expenses is $110.

New 2005 and 2006 withholding and reporting rules under Code § 409A

Interim guidance governing the reporting and wage withholding obligations of employers under Internal Revenue Code

§ 409A (409A) for 2005 and 2006 was released by the IRS in late November. Notice 2006-100 extends the waiver granted
in 2005 (Notice 2005-95) of an employer’s reporting obligations with respect to annual deferrals of compensation under
409A. Under the extended waiver, employers are not required to report on a Form W-2 (or Form 1099) any amounts
deferred under a nonqualified deferred compensation plan for calendar years 2005 and 2006. The waiver does not extend,
however, to an employer’s obligation to report and withhold on deferred compensation that must be included in gross
income. Any amounts that are includible in income for calendar year 2006 because of the failure of a nonqualified deferred
compensation plan to meet the requirements of § 409A must be reported and treated as wages for income tax withholding
purposes. Only amounts that are actually subject to § 409A need to be included in income under this rule. The notice
provides guidance for calculating the amounts that must be included in income under various types of deferred
compensation arrangements, as well as for the calculation of interest and penalties imposed under 409A. Similar guidance is

provided for employees’ income tax reporting and payment requirements for 2005 and 2006.

Employers who relied on a prior suspension of reporting requirements for 2005 and did not report deferrals of compensation
includible in income for that year must now file corrected returns and furnish corrected payee statements (Form W-2 or
1099-MISC) for 2005. Employers who comply with the rules set forth in the notice will not be liable for additional income
tax withholding or penalties and will not be required to file corrected returns or statements as a result of any future guidance
related to amounts includible in income for 2005 or 2006 under §409A.

Transitional guidance for diversification rights

On November 30, the IRS issued transitional guidance pertaining to the new diversification rights of participants in defined
contribution plans holding publicly traded employer securities. Under the Pension Protection Act of 2006, defined
contribution plans with publicly traded employer securities must notify participants that they may diversify their accounts
by divesting employer securities in their accounts and reinvesting an equivalent amount in other investment options under
the plan. At least three other diversified investment options must be provided. Under the guidance, a plan may limit the
times for divestment and reinvestment to periodic, reasonable opportunities occurring at least quarterly. Except for
restrictions related to compliance with securities laws, however, no restrictions or conditions may be imposed on the
investment of employer securities that are not imposed on other investment options in the plan. The notice also provides
certain transition rules and includes a model diversification notice for employers to provide to participants. Plans with plan

years beginning in January 2007 will not be required to provide notices prior to January 1, 2007 (Notice 2006-107). In Field
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Assistance Bulletin No. 2006-03, the Department of Labor (DOL) advises that diversification notices should be furnished as
soon as possible following January 1, 2007.

New HSA rules effective for 2007

On December 20, 2006, President Bush signed the Tax Relief and Health Care Act of 2006 (the Act). The Act makes
important changes to existing HSA-related rules. The timing of the legislation and the many open questions that await IRS
guidance combine to make it difficult for employers to determine precisely how the Act impacts plan design. However,
removal of the deductible limit on HSA contributions, increased contributions for mid-year enrollees, and Health Flexible
Spending Arrangement (Health FSA) grace period relief (all discussed below) are developments that should be addressed as

soon as possible to ensure that 2007 HSA contributions are maximized.
The following new rules are effective January 1, 2007:

Health FSA/HRA rollovers are permitted. Employees may fund HSAs with a one-time, tax-free rollover of funds from a
Health FSA or health reimbursement arrangement (HRA). Under prior law, Health FSA and HRA account balances could

not be transferred into HSAs. This rollover right cannot be exercised more than once and expires on January 1, 2012.

Deductible limit on contributions is removed. Under prior law, the maximum contribution to an HSA for a year was the
dollar limit in effect for the year (for 2006, $2,700 for single and $5,450 for family) or, if less, the amount of the deductible
in the related HDHP. The Act removes the HDHP deductible limit. For 2007, the maximum contribution is $2,850 (single)
and $5,650 (family) regardless of the deductible applicable to the plan in which the individual is enrolled.

Increased contributions for mid-year enrollees. Under prior law, the maximum contribution for a year was pro-rated for
individuals enrolling after the start of the year. Thus, if an individual was enrolled for six months of the year, his or her
contribution was half the annual contribution limit (e.g., for 2006, $1,350 for single coverage) even if, as usually is the case,
the deductible under the high-deductible health plan was not similarly pro-rated. Under the Act, an individual enrolling
mid-year is eligible for the full-year contribution, provided certain conditions are satisfied.

Health FSA grace period does not prevent HSA contributions. Before 2007, individuals participating in general-purpose
Health FSAs with grace periods could not begin contributing to an HSA until the first day of the month following the
expiration of the grace period, even if the individual had a zero balance in the Health FSA at the end of the prior year.
Under the Act, an individual covered by a Health FSA with a grace period may contribute to an HSA before the grace
period ends if the individual’s Health FSA balance is zero before the start of the grace period or any remaining Health FSA
funds are transferred to the new HSA.

CASES

Deference to plan sponsor’s benefit determination retained, despite use of non-fiduciary TPA

Employers that sponsor self-insured health plans often retain third-party administrators (TPAs) to assist the employer (or
other claims fiduciary) with the adjudication of benefit claims submitted for determination as part of a plan’s claims
procedure. In fact, it is not uncommon for a TPA to actually decide claims, even if the TPA is not the fiduciary to whom

the plan assigns this authority and responsibility. If an employer or other fiduciary with claims adjudication authority
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permits a non-fiduciary TPA to exercise this authority, will the non-fiduciary TPA’s decision to deny benefits be given
deference by a court in a lawsuit challenging the TPA’s decision (i.e., will the TPA’s decision be subject to the usual
“arbitrary and capricious” standard of review)? Recently, the United States Court of Appeals for the Tenth Circuit answered
this question in the affirmative.

However, there was a well-reasoned and vigorous dissent in the case that argued that benefit determinations rendered by a
non-fiduciary TPA should not be given the same deference that otherwise would be given to a decision of the actual claims
fiduciary (i.e., should not be subject to an arbitrary and capricious standard of review). Thus, according to the dissent, where
a non-fiduciary TPA denies a claim, and that decision is challenged in court, the court could overturn the benefit denial
and order payment of the benefit, even if the TPA’s decision to deny payment was reasonable. The dissent in this case may
serve as a warning that employers and other claims administrators (e.g., benefit committees) should carefully monitor the
TPAs claims-review process and participate actively in benefit denials that involve significant benefits. (Geddes v. United
Staffing Alliance Employee Medical Plan, 10th Cir. 2006)

Cash balance plan controversy continues

While the provisions in the Pension Protection Act of 2006 permitting cash balance plan designs and the favorable
decision in the IBM Personal Pension Plan case (See Employee Benefits Developments, September 2006) were hopeful signs
that the controversy on cash balance plans would come to an end, a recent decision indicated that will not be the case.

In a case involving the JPMorgan Chase Retirement Plan, the United States District Court for the Southern District of
New York denied the motion of JPMorgan Chase to dismiss the claim that the cash balance plan design violated age
discrimination rules under the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). In his decision, Judge Baer
indicated that two district courts in the 2nd Circuit have found cash balance plans not to be age discriminatory, while one
other district court in the 2nd Circuit found them to be discriminatory. Interpreting the anti-discrimination provisions of
ERISA, Judge Baer ruled that cash balance plans are age discriminatory based on the statutory language of ERISA. Judge
Baer indicated that the result depends on whether one focuses on the employer’s contributions (inputs) or the employee’s
retirement benefit (outputs) under a plan. ERISA’s statutory provision refers to a defined benefit plan as being
discriminatory if the “rate of an employee’s benefit accrual is reduced because of the attainment of any age.” Judge Baer’s
reading of this provision is that the focus must be on the benefit payable at normal retirement age (the outputs) as opposed
to the hypothetical contributions being made (the inputs). Because older employees have a shorter period of time in which
to receive interest credits under a cash balance plan, the output expressed as an annuity benefit is reduced for older

employees.

Judge Baer acknowledges in his opinion the policy arguments in favor of cash balance plan designs and the 7th Circuit’s
recent decision in the IBM Personal Pension Plan case. However, Judge Baer found the courts must decide these cases based
on the existing statutory language, which, in Judge Baer’s interpretation, results in the conclusion that cash balance plan
designs are age discriminatory. Judge Baer further noted that it would be for Congress to correct this situation and not the
courts. While Congress did address cash balance plan designs in the Pension Protection Act of 1986, it did so only on a
prospective basis and does not address situations prior to June 29, 2005.
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While there has been good news on cash balance plan designs, we can expect that litigation on cash balance plans existing
prior to June 29, 2005 will continue outside of the 7th Circuit. (In re J.P. Morgan Chase Cash Balance Litigation, S.D.N.Y.,
2006)

Prescription drug abuse amounts to gross misconduct for COBRA purposes

An employer is not required by the Consolidated Omnibus Budget Reconciliation Act (COBRA) to offer continuation of
health benefits to an employee who has been terminated for gross misconduct. The COBRA statutes and regulations do not
define the term “gross misconduct,” and courts have not provided clear standards as to when it is proper to apply the gross
misconduct exception. As a result, employers often are reluctant to invoke the gross misconduct exception to COBRA out
of fear of a lawsuit and potentially severe penalties for misapplying the gross misconduct exception. In a recent case, an
employer tempted fate by relying on the gross misconduct exception and denying COBRA rights to an employee who the
employer terminated for poor job performance stemming from repeated episodes of prescription drug abuse. The terminated
employee sued the employer for failure to provide a COBRA election notice. In this instance, however, the court sided with
the employer and ruled the employer had properly applied the gross misconduct exception. According to the court, the
employee’s continued misuse of her prescription medications (which both endangered the employee and created an unsafe
work environment) deliberately violated the employer’s standards of conduct and qualified as gross misconduct.
Nevertheless, employers should still be cautious before invoking the gross misconduct exception. (Boudreaux v. Rice Palace,
Inc., W.D. La. 2006)

This newsletter is a periodic publication of Hodgson Russ LLP. Its contents are intended for general informational purposes only and
should not be construed as legal advice or legal opinion on any specific facts or circumstances. Information contained in the newsletter
may be inappropriate to your particular facts or situation. Please consult an attorney for specific advice applicable to your situation.

Hodgson Russ is not responsible for inadvertent errors in this publication.
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